"Kotiviinin valmistaminen on sekä tuskastuttavan hidasta ja hankalaa että siitä kiitollista ettei sitä valmistu suuria määriä kerralla, joten saa olla koko ajan puuhassa."

Ikuinen haave tehdä kotona viiniä, joka olisi samanlaista kuin viinikulttuurimaiden 3000 vuoden kokemuksen hedelmät, on tietenkin tuhoon tuomittu.

Tärkeintä on riittävän laajan adjektiivivaraston kartuttaminen ensimaistajaisia varten. Kotiviini onkin yleensä syytä nauttia jo kohta siltään, yhä potentiaalisempia adjektiiveja viljellen, sillä kotiviinin potentiaalinen hyvyys on parasta jättää vaille samanlaista ikääntymistestiä, kuin mihin viini luonnostaan soveltuu. Näin valmistajalle jää hyvä mieli ja uskallusta yrittää uudelleen.

Soveltuvia potentiaalisuutta ilmaisevia adjektiiveja löytää Nykysuomen Sanakirjasta, mutta tässä muutama yksinkertainen aloittelijoiden avuksi: notkeentuva, robustoituva, tammeentuva, umpumainen, pidentyvä, nahistuva (viittaa nahan mieleen tuovaan paahteisuuteen) eli paahtuva.Paras punainen kotiviinimme astukoon areenalle. Ja siinäkin parasta oli etiketti.
Tavallinen Ideal valmispakkaus sai täydennyksekseen 2½-3 kg tummia, murskattuja viinirypäleitä ja samalla sokerin määrää vähennettiin n. 1 kg. Valmistuksen yhteydessä viiniin lisättiin tanniinijauhetta.

Oman pihan omenoista tehdystä mehusta, sokerista ja hiivapakkauksesta laitettiin satoisana syksynä 1997 tulemaan satsi pöytäviiniä, joka pullotettiin 11.7.1998.
Ensivaikutelma oli voimakas, kuiva ja kypsällä tavalla omenoistaan kertova viini. Hieman kovuutta vielä maussa, mutta kypsynee edelleen pulloissa.
Nyt katselemme, kuinka vanhat omenapuumme näyttävät taas (1998) valmistautuvan runsaaseen satoon.

Kavala 1997 - omenaviini

Resepti 25 litralle:
Viinihiiva: Bordeaux
17.5 l omenatuoremehua
3.75 l vettä
5 kg sokeria
7.5 g hiivaravintosuolaa

Hidas punajuuriviini

Kitin PUNAJUURIJUOMA

Hämmästyttävistä aineista voi valmistaa viiniä. Oikein tehtynä tällä reseptillä saat - yllätys, yllätys - "sherryä", jonka alkuperää on mukava arvuutella maistajilta.

4 suurta punajuurta
0.5 kg fariinisokeria
1.5 kg tavallista sokeria
125 g rusinoita
50 g hiivaa
hapanleipäviipale
4 litraa vettä

Pese punajuuret hyvin juuriharjalla. Paloittele noin sentin paksuisiksi siivuiksi. Keitä niitä noin 2 tuntia. Poista punajuuret ja tarkista, että vettä on 4 litraa. Lisää sokerit ja rusinat. Jäähdytä n. 30°C lämpötilaan. Kaada liemi sopivaan käymisastiaan ja lisää viimeiseksi leipäviipale, johon hiiva on hierottu - hiivapuoli alaspäin.

Anna seisoa käymisastiassa huoneenlämmössä n. kuukauden ajan liikuttamatta. Pullota ja anna kypsyä pullossa/pulloissa n. puoli vuotta - vuoden.

Jos nautit viinin "raakana", et varmasti halua tehdä tätä uudelleen, mutta jos maltat ja annat viinin kypsyä kunnolla, hämmästyt.

"Kun epätoivo viininvalmistuksessa voimistuu liikaa, voi liikenevää energiaa kuluttaa maustettujen viinojen tai liköörien kotitehtailuun."

1-2 dl mieluisaa jauhettua kahvia ja muita makuaineita
½ kg sokeria
2 dl kylmää vettä
2 pilkottua vaniljatankoa
½ pulloa Koskenkorvaa
Nämäpä aineet mainitussa järjestyksessä isoon pulloon. Pulloa on mukava helskytellä päivittäin 3 viikon ajan, jolloin valmistuu suodatettavaksi ja pullotettavaksi mainio jälkiruokajuoma tai jäätelön oiva kastike.

Kun jätetään paljastamatta eri kahvilaatujen nimet ja sekoitussuhteet sekä hyppyselliset muita makuaineita, vain vihjataan erinomaiseen juomaan nimeltä: Kitin KAHVIVIINA
.

Periaatteessa samalla reseptillä, mutta pihlajanmarjoista, syntyy Kitin PIHLAJANMARJAVIINA.

Sinun kotiviini- ja maustokokemuksesi ovat tervetulleita. Lähetä ne tästä.Viikon punaviiniEtusivulle
Huonot harrastukset: Digitaaliholismi · Duuni
Hyvät harrastukset: Punaviini · Mäyräkoirat