Viikon viini logo suositus 600x800 & 24bit 
Kuvat ja teksti
©Hannu Lehmusvuori
Somontano in the fall

Somontano Crianza 1994 
Bodegas Enate 
Espanja 
59,00 mk
Vuoden taideviini

Taide ja viini - paras yhdistelmä, mi mieleen tulla voi. 

Alkossa on pantu kuudenkympin ranskalaiset edustushommissa jäihin, mikä onkin oivallus. Jos suuryhtiölle vuoden tapahtuman kantavaa viiniä kaipaa, niin tuossa hintaluokassa ranskalaiset voi valitettavasti unohtaa, niin ovat suuren viinimaan tuottajat itsensä hinnoitelleet. 

Vuoden taideviini on siis tällä kertaa Espanjasta, ja Alkon "Pullopostin" uutisointi siitä mainitseekin, että "espanjalaisten viinien hinta-laatusuhde on erinomainen". Turhan monta taidevuotta odotettiinkin perinteisen viini-taide -ajattelun avartumista. 

Somontano Crianza 1994 nuuhkittaa aurinkoista paahdetta ja tammen vaniljaa. Maku avautuu tuhdin ystävällisesti. Lievää mausteisuutta ja muuta mukavaa. Tempranillo ja cabernet sauvignon eivät nytkään petä. - Nautimme viinin voimallisen, englannintuliaisina saadun juuston kera. Juuston kypsyydestä kertova syvänkeltainen väri ja homeen voimapilkut - ne olisivat taltuttaneet keppoisemman viinin. 

Somontano on miellyttävä, joskaan ei häkellyttävä espanjalaistuttavuus. Hyvä vuosi ja hyvin tehty viini, jonka hinnassa on vain pari markkaa design -lisää vuoden viinitaiteilijalle Mari Rantaselle. 

Kunpa vielä joskus muotoilumaana tunnettu Suomi tuottaisi taideviinin, jossa itse pullo, etiketin taideteos ja sen istuttaminen etikettiin muodostaisivat kokonaisuutena silmää hivelevän teoksen, ja viinikin olisi vähintään yhtä nautittavaa kuin nyt. Tällä kertaa pullon hillitty pahvinen lahjapaketti tuntuu tyylikkäämmältä kuin itse tuote. 
 Corkfingers 

 
Seuraava  Edellinen Kaikki The alternate way